profileprojectsresidentialbarnes
This project extends a small terrace house to provide a gallery establish a link with the courtyard garden and workshop beyond.
This is achieved by a series of subtle features: a glass roof, with blinds for solar control, floods the internal space with light; the pale limestone floor continues outside as a surround to a small light reflecting pond; the old brickwork south boundary wall is retained as an inside/outside wall; the endwall is formed by a large glass door closing directly onto this brickwork and sliding behind a solid wall when opened; the mirroring of this on the other side by a vertical light slit gives the appearance of a free standing wall and allows views out along the north boundary wall; the continuation of the same level from inside to outside increases the ambiguity of where the building starts and finishes. Finally, when the glass door is open it reflects the garden and workshop, increasing the sense of space.
Eger Architects / 2 D’Eynsford Road / London / SE5 7EB / view map / T.+44 (0)20 7708 0342 / selina@egerarchitects.com